Przejdź do głównej treści
Zakłady Farmaceutyczne „UNIA" Spółdzielnia Pracy - logo
Prawidłowe nawilżenie gardła - klucz do zdrowia i komfortu
Slide 1

Prawidłowe nawilżenie gardła - klucz do zdrowia i komfortu


Czy wiesz, że stan Twojego gardła ma ogromny wpływ na Twoją odporność i codzienny komfort? Jama ustna, w tym gardło, to pierwsza linia obrony przed patogenami, a ich prawidłowe nawilżenie odgrywa kluczową rolę w zapobieganiu infekcjom. Niestety, suchość gardła nie tylko potęguje ryzyko zakażeń, ale także utrudnia nam przełykanie, mówienie, a nawet oddychanie. Dlaczego nawilżenie błon śluzowych jest tak ważne i jakie czynniki mogą je zakłócić? Jak zadbać o zdrowie gardła na co dzień i w jaki sposób pomóc sobie, gdy śluzówka jest już podrażniona? Odpowiedzi na te pytania znajdziesz w naszym artykule.

Poznaj skuteczne sposoby na nawilżenie gardła i wspieranie jego naturalnej odporności!

Jama ustna jest miejscem, przez które dostają się do naszego organizmu obecne w środowisku drobnoustroje. Stanowi więc pierwszą linię obrony przed patogenami. 

Dobre nawilżenie błon śluzowych wyściełających jamę ustną i gardło jest więc jednym z gwarantów odporności. Suchość gardła sprzyja bowiem częstszym zakażeniom. Przyjrzyjmy się więc mechanizmom służącym do nawilżania śluzówki oraz czynnikom, które mogą te procesy zakłócić. Podpowiemy także, co można zrobić, aby zachować zdrowie gardła.

Dlaczego nawilżenie gardła jest ważne?

Jama ustna jest wyścielona tkanką nabłonkową, która pełni funkcje ochronne. Nabłonek osłania leżące głębiej tkanki przed wysychaniem, uszkodzeniami mechanicznymi oraz patogenami obecnymi w jamie ustnej. Pokryty jest cienką warstwą śluzu, który utrzymuje ich wilgotność.

W środowisku jamy ustnej żyją różne drobnoustroje tworzące jej mikrobiom. Równowaga mikrobiomu zapewniająca nam zdrowie zależy od wielu czynników, takich jak temperatura w jamie ustnej, pH jej środowiska oraz to, czym się odżywiamy i jaką zachowujemy higienę.

Brak nawilżenia błony śluzowej i – co za tym idzie – suchość gardła potęgują ryzyko powstania stanu zapalnego i infekcji. Jeśli nie zadbamy o odpowiednie nawilżenie gardła, to taki stan może być częstszy lub stać się przewlekły.

Rola naturalnych płynów w nawilżeniu gardła

Prawidłowe wydzielanie śliny

Duże znaczenie dla prawidłowego nawilżenia i gojenia się śluzówki w jamie ustnej ma ślina. Produkują ją gruczoły zwane śliniankami w ilości 1–1,5 litra na dobę.

Najwięcej śliny powstaje w czasie jedzenia, a najmniej w spoczynku i nocy.

Ślina to w głównej mierze (99%) woda, ale nie tylko – są w niej też bardzo ważne dla zdrowia jamy ustnej składniki, takie jak:

  • białka (enzymy, immunoglobuliny, albuminy, glikoproteiny);
  • substancje azotowe (kreatynina, mocznik, kwas moczowy, aminokwasy);
  • lipidy (cholesterol, wolne kwasy tłuszczowe, lecytyna, fosfolipidy);
  • hormony;
  • składniki nieorganiczne (jony np. sodu, potasu, magnezu, chloru, fluoru, jodu, wodorowęglany i fosforany) – ułatwiają one gojenie błon śluzowych oraz pomagają zmniejszyć demineralizację zębów.

Często nie zdajemy sobie sprawy z roli śliny i jej funkcji. A jest ona niebagatelna. To dzięki ślinie jest m.in.

  • zapewniona homeostaza, czyli zrównoważone środowisko w jamie ustnej;
  • odpowiednio nawilżona tkanka nabłonkowa, co sprawia, że łatwiej nam trawić, połykać, a nawet mówić;
  • zapewniona ochrona powierzchni błon śluzowych i zębów przed różnymi szkodliwymi czynnikami, takimi jak patogenne bakterie, środki chemiczne czy uszkodzenia mechaniczne;
  • umożliwione wypłukiwanie bakterii i ich szkodliwych metabolitów oraz resztek.

Wapń i magnez zawarte w ślinie ułatwiają gojenie tkanek, a zawarte w niej fosforany wapnia wzbogacają zęby w składniki mineralne, co stanowi doskonałą profilaktykę próchnicy.

Jeśli skład śliny jest prawidłowy – a to zależy między innymi od odpowiedniego odżywienia i nawodnienia organizmu – mamy właściwe pH w jamie ustnej. A zawarte w niej immunoglobuliny IgA, IgG, IgM oraz substancje bakteriobójcze i enzymy stanowią ważną linię obrony przed patogenami.

Ochronna rola płynu dziąsłowego

Dodatkowym elementem nawilżającym jamę ustną i odpowiedzialnym za jej ochronę przeciwdrobnoustrojową jest płyn dziąsłowy. Wydzielany jest on przez kieszonki zębowe i zawiera elektrolity obecne w krwi oraz albuminy, globuliny, fibrynogen, lipoproteiny i składniki komórkowe.

Bardzo ważną rolę obronną odgrywają obecne w płynie dziąsłowym komórki układu odpornościowego (leukocyty). Badacze zauważyli nawet, że po utracie zębów liczba komórek odpornościowych w ślinie gwałtownie spada.

Aby płyn dziąsłowy wydzielał się prawidłowo, potrzebne jest dobre nawodnienie organizmu. Wydzielanie płynu jest także stymulowane poprzez żucie pokarmów czy mycie zębów.

Przyczyny suchości gardła

Wpływ charakteru pracy i otaczającego nas środowiska

Już sam przepływ powietrza wysusza śluzówkę i z tego powodu problemy mogą powstać u osób, które:

  • nadużywają głosu (śpiewacy, wykładowcy);
  • przebywają w pomieszczeniach klimatyzowanych;
  • przebywają w pomieszczeniach z nadmiernie ogrzanym suchym powietrzem;
  • są narażone na zbyt częste i duże zmiany temperatury.

Często możemy poprawić wilgotność i temperaturę wokół nas, minimalizując niekorzystny wpływ środowiskowy. Jeśli jednak nie możemy zapobiec tym czynnikom ze względu na rodzaj pracy, którą wykonujemy, powinniśmy pamiętać o codziennym nawilżaniu gardła, aby łagodzić skutki jego narażenia na wysychanie.

Odpowiednie nawodnienie i odżywienie organizmu

Już niewielkie odwodnienie niepowodujące żadnych większych objawów będzie skutkowało zmniejszeniem ilości śliny i wysuszeniem błon śluzowych. Dlatego pamiętajmy o wypijaniu odpowiedniej ilości płynów w ciągu dnia.

Dodatkowo problemy ze zdrowiem błony śluzowej w jamie ustnej mogą być także spowodowane niedoborami substancji odżywczych, witamin i minerałów. W związku z tym kluczowa dla zdrowia jamy ustnej i gardła jest też dobrze zbilansowana zdrowa dieta.

Kserostomia prawdziwa

Uczucie suchości w jamie ustnej może być spowodowane zmniejszonym wydzielaniem gruczołów ślinowych, mimo iż organizm jest dobrze nawodniony. Taki stan nazywamy kserostomią prawdziwą. Błona śluzowa w tym wypadku może być niezmieniona. Może także zacząć się już jej zanik oraz mogą pojawić się zmiany w gruczołach ślinowych.

Kserostomia prawdziwa to często objaw chorób ogólnoustrojowych, m.in.:

  • niewyrównanej cukrzycy,
  • nadczynności tarczycy,
  • hiperkalcemii,
  • anemii mikrocytarnej i niedoboru żelaza,
  • kamicy i stanów zapalnych ślinianek,
  • sarkoidozy,
  • skrobiawicy,
  • reumatoidalnego zapalenia stawów (RZS),
  • tocznia rumieniowatego,
  • twardziny,
  • zespołu Sjogrena,
  • ostrej niewydolności nerek.

Przyczyną kserostomii prawdziwej mogą być także leki przyjmowane w celu leczenia innych schorzeń, np. opioidy, leki moczopędne, leki przeciwdepresyjne, leki przeciwlękowe, neuroleptyki, leki pobudzające układ współczulny, leki rozszerzające oskrzela, leki przeciwhistaminowe, chemioterapeutyki i cytostatyki. Zidentyfikowano ponad 400 leków, które mogą wywołać ten właśnie stan.

Dodatkowe czynniki, które mogą wywołać kserostomię, to palenie tytoniu, używanie całkowitych protez zębowych i oddychanie przez usta. Ten stan bardzo często powstaje także po radioterapii guzów w obrębie głowy i szyi.

Część pacjentów odczuwa subiektywnie suchość i pieczenie w jamie ustnej, ale wydzielanie śliny jest prawidłowe, a błona śluzowa nienaruszona. Stan taki to kserostomia rzekoma.

Objawy suchości gardła i śluzówki jamy ustnej

Najczęstsze objawy zbyt suchej śluzówki w jamie ustnej to między innymi:

  • suchość w ustach,
  • drapanie,
  • chrypka,
  • trudności w mówieniu i zaburzenia głosu,
  • pochrząkiwanie,
  • pieczenie języka i/lub warg,
  • trudności w przyjmowaniu i połykaniu pokarmów,
  • zaburzenia odczuwania smaku z przewagą smaku słonego i gorzkiego,
  • nieprzyjemny zapach z ust.

Powikłania nieleczonej suchości gardła i jamy ustnej

Jeśli stan przesuszenia będzie się dłużej utrzymywał, mogą się pojawić jego nieprzyjemne następstwa, takie jak:

  1. Błona śluzowa jamy ustnej i gardła bardziej narażona jest na infekcje. Stan zapalny gardła może pojawiać się częściej. Leczenie infekcji i stanów zapalnych w gardle będzie trudniejsze i dłuższe.
  2. Suchość w jamie ustnej sprzyja próchnicy zębów, która dodatkowo będzie szybciej postępować.
  3. Przy suchości w jamie ustnej ułatwiona jest także kolonizacja grzybów. Może to powodować kandydozę jamy ustnej i grzybicze zapalenia gardła.

Warto także pamiętać, że nieprzyjemne i pogarszające się objawy w jamie ustnej bardzo zmniejszają komfort życia chorych i skłaniają ich do unikania przyjmowania pokarmów i napojów. Może to doprowadzić do dodatkowego odwodnienia i pogłębić suchość śluzówki.

Jak dbać o nawilżenie gardła?

Codzienne dobre nawyki

Pierwsze i najważniejsze zalecenie to picie odpowiedniej ilości wody w ciągu doby, zwłaszcza że niewielkie odwodnienie nie daje mocnych i zauważalnych objawów, a nasze śluzówki zaczynają cierpieć. Do prawidłowego nawodnienia należy dodać:

  • zdrowe i bogate odżywczo jedzenie;
  • rzucenie palenia;
  • rozstanie się z nadmiarem innych używek;
  • po konsultacji z lekarzem – redukcja ilości przyjmowanych leków do tych najpotrzebniejszych (jeśli jest to oczywiście możliwe) lub zamiana leku na taki, który nie wywołuje suchości;
  • prawidłowe leczenie chorób przewlekłych i przestrzeganie zaleceń lekarza;
  • zmniejszenie narażenia na wpływ klimatyzacji i zbyt ciepłego powietrza.

Domowe sposoby na nawilżenie gardła

Warto zadbać o jakość powietrza w domu, szczególnie w okresie zimowym. Pomóc może używanie nawilżaczy powietrza. Starym, ale praktycznym sposobem jest położenie naczynia z wodą lub mokrego ręcznika na kaloryferze. Warto także pamiętać o regularnym wietrzeniu pomieszczeń – zwłaszcza tych, w których śpimy.

Domowe sposoby na gardło to także picie herbatek zawierających zioła śluzowe. Należą do nich m.in.

  • korzeń prawoślazu,
  • kwiat ślazu,
  • kwiatostan lipy,
  • liść babki lancetowatej.

Produkty wspomagające zdrowie gardła

Sucha jama ustna i podrażnione gardło wymagają pomocy z zewnątrz. W tym celu stosuje się różne środki do nawilżania błon śluzowych. Zawierają one substancje natłuszczające, nawilżające, gojące i osłonowe. Mogą przyjąć postać sprayu do gardła albo tabletek do ssania. Znajdziemy w nich takie składniki jak:

  • gliceryna;
  • kwas hialuronowy;
  • tłuszcze – np. olej sezamowy, olej z rokitnika, oliwa z oliwek, olej z nagietka;
  • wyciąg z chrząstnicy kędzierzawej;
  • witaminy A i E;
  • ekstrakt z aloesu;
  • pantenol;
  • alantoina;
  • chitosan.

Suche gardło jest bardziej narażone na stan zapalny i infekcje. Czasem warto więc wspomóc ochronę gardła preparatami zawierającymi substancje odkażające i przeciwzapalne. Przykładem takiej substancji jest benzydamina zawarta w preparacie leczniczym Uniben. Spray Uniben zawiera też glicerynę, co wspomaga nawilżenie błon śluzowych.

Podsumowanie

Dbanie o nawilżenie błon śluzowych jamy ustnej i gardła jest jednym z elementów wspierania naszej codziennej odporności na infekcje. Warto mieć to w pamięci nie tylko w okresie jesienno-zimowym, ale przez cały rok.


Opracowanie: mgr farmacji Marta Koziarska

Bibliografia:

  1. Szandruk M., Skrzypiec-Spring M., Szeląg E., Szeląg A., Preparaty nawilżające błonę śluzową nosa i gardła, „Strzelectwo Sportowe (Nowoczesne rozwiązania szkoleniowe)” 2015.
  2. Paśnik U., Brukwicka I., Błaszczak B., Kopański Z., Rowiński J., Strychar J., Jama ustna jako zróżnicowane środowisko bytowania drobnoustrojów, „Journal of Clinical Healthcare” 2017.
  3. Nowicka-Falkowska K., Wysocki J., Przegląd preparatów pochodzenia roślinnego stosowanych w stanach dysfunkcji błony śluzowej jamy ustnej i gardła, „Polski Przegląd Otorynolaryngologiczny” 2013.
  4. Pochwalski M., Wojtowicz A., Suchość jamy ustnej – kserostomia – przyczyny, objawy, metody leczenia – przegląd piśmiennictwa, „Nowa Stomatologia” 2003.
  5. Gilowski Ł., Wiench R., Płocica I., Krzemiński T.F., Płyn dziąsłowy – czym jest i co umożliwia?, „Czasopismo Stomatologiczne” 2007.